Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@10:46:18 GMT

از جامه فتح تا سکه منقوش به آیات قرآنی

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۶۰۰۴۵

از جامه فتح تا سکه منقوش به آیات قرآنی

جامه فتح یا پیراهن آیه‌الکرسی که بین مردم به پیراهن (نادعلی) نیز معروف است، منبر مسجد جامع سوریان که در قرن چهارم هجری ساخته و به دستور عضدوالدوله دیلمی در دوره‌ی آل بویه تجدید بنا و مرمت شد و سکه‌ی درهم،‌ باقی مانده از سال ۱۲۹ قمری از منطقه‌ی طرهان استان لرستان سه اثر تاریخی منحصربفرد موزه ملی ایران هستند که با آیات قرآنی منقوش شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، در دوره‌ی صفوی خوشنویسی روی پارچه‌ها، به دو روش بافت بر پارچه یا قلمکارسازی که به قلمکار قلمی انجام می‌شد، که یک نمونه آن‌ها پیراهن معروف به جامه‌ی فتح یا آیه‌الکرسی است که بین مردم به پیراهن (نادعلی) نیز معروف است.

این جامه کاملا جنبه‌ی تعویذ (چشم زخم) داشته و استفاده از آن در دوره‌ی صفوی و پس از آن در زمان گرفتاری، بیماری، یا زمان جنگ در زیر زره برای حفاظت در برابر بلایا و خطرات رواج داشته است.

بر سراسر پیراهن ترکیبی از نقوش و طرح‌های هندسی، گیاهی و اسلیمی با خطوط کوفی، نسخ، ثلث، نستعلیق و به ویژه غبار با قلم زر و لاجورد و شنگرف و زعفران، ‌آیات قرآن و ادعیه کتابت شده است.

این اثر تاریخی باقی مانده از دوره صفوی به شماره ۸۳۷۵ در موزه ملی ایران به ثبت رسیده است.

 منبر منبت کاری چوبی با آیه‌ای از سوره بقره

یکی از منبرهای ارزشمند تاریخی ایران، منبر متعلق به مسجد جامع سوریان بوانات فارس است. این مسجد در قرن چهارم هجری قمری به دستور عضدوالدوله دیلمی در دوره‌ی آل بویه تجدید بنا و مرمت شد.

منبر منبت کاری چوبی آن، یادگاری باقی مانده از دوره‌ی ایلخانی(۷۷۱ هجری قمری) است که به دستور خواجه مظفرالملک ساخته شده است. این منبر چوبی منبت دو لنگه در و ۱۱ پله دارد که در بالای منبر آیه "۲۵۵ سوره البقره " نوشته شده است.

دور تا دور چهار چوب در کتیبه‌ای به خط ثلث با ذکر تاریخ ساخت آن وجود دارد. کتیبه « لا اله الا الله» در قاب لنگه سمت راست در دیده می‌شود که در ساخت این شاهکار، هنرهای چوبی مانند منبت کاری، گره چینی، مشبک، معرق و... به کار رفته است.

این اثر تاریخی که به شماره ۳۲۷۶ در موزه ملی ایران به ثبت رسیده، به شماره‌ی ۶۶ در نهم خرداد ۱۳۹۴ در فهرست ملّی آثار منقول فرهنگی ـ تاریخی به ثبت رسید.

سکه ۱۳۰۰ ساله با آیاتی از قرآن کریم

سکه‌ی درهم،‌ باقی مانده از سال ۱۲۹ هجری قمری که در منطقه‌ی طرهان استان لرستان به دست آمده و در منطقه «تیمره» نام منطقه‌ای بین سه استان اصفهان، مرکزی و لرستان ضرب شده است.

 در هر دو طرف این سکه تاریخی که به شماره ۳۲۵ در موزه ملی ایران ثبت شده، آیاتی از قرآن حک شده است.

روی سکه «قل لا اسئلکم علیه اجرا الا الموده فی القربی» (بخشی از آیه ۲۳ سوره مبارکه شوری) حک شده، همچنین جمله  «بسم الله، ضرب هذاالدرهم بالتیمره سنه تسع و عشرین و مئه (محل ضرب تیمره، سال ضرب ۱۲۹) نوشته شده است.

پشت سکه نیز علاوه بر حک شدن آیه‌ی «الله احد الله الصمد لم یلد و لم یولد و لم یکن له کفوا احد» از سوره اخلاص،  آیه‌ی ۳۳ سوره توبه «محمد رسول الله ارسله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدین کله و لوکره المشرکون» نقش بسته شده است.

پیروان ابومسلم خراسانی در مناطق تحت فرمان خویش درهم‌های سیمین و فَلس‌های مسین خاص خود را، حتی تا چند سال پس از روی کار آمد ن عباسیان، ضرب می‌کردند که بر بسیاری از آنها این شـعار عباسـیان به شکل دایره یا چهارگوش نوشته شده است: «قل لا اسئلکم علیه اجراً الا المودة فی القربی » "بگو از شما در برابر این (ابلاغ رسالت خود) به جز محبت در برابر خویشاوندانم مزدی نمی طلبم"(بخشی از آیه ۲۳ سوره مبارکه شوری)

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: موزه ملی ایران موزه ملی ایران باقی مانده دوره ی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۶۰۰۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودنمایی «سیاه قلم‌های بانوان» کردستانی در گالری سوره سنندج

اسعد فرهادی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با تبریک فرارسیدن میلاد خجسته حضرت معصومه (س) و روز دختر گفت: نقش آفرینی و حضور دختران و زنان این سرزمین در طول دوران انقلاب اسلامی با سرلوحه قراردادن ویژگی‌های یک زن مسلمان ایرانی و کمک در توسعه کشور و استان بسیار چشمگیر بوده است.

وی ادامه داد: حضور بانوان در عرصه‌های مختلف علمی و دانشگاهی، فرهنگی و هنری، سیاسی و اقتصادی، ورزشی و اجتماعی نشان از توجه جدی نظام اسلامی به جایگاه واقعی زن در جامعه اسلامی است.

فرهادی تصریح کرد: در بخش فرهنگ و هنر هم امروز بانوان هنرمند در رشته‌های مختلف هنری حضوری جدی و بسیار پر اهمیتی را دارند که خلق آثار شایان توجه هنری مؤید همین امر است.

فرهادی در ادامه به نمایشگاه سیاه قلم بانوان هنرجوی حوزه هنری اشاره کرد و گفت: این نمایشگاه حاصل یک سال فعالیت ۲۵ بانوی هنرجو است که زیر نظر مدرس دوره خانم فرنوش درخشانی از ساعت ۱۷ روز یکشنبه ۱۶ آذرماه ۱۴۰۳ به مدت یک هفته آثار خود را در معرض نمایش علاقه مندان قرار می‌دهند.

رئیس حوزه هنری استان کردستان ادامه داد: در این نمایشگاه که نخستین نمایشگاه تخصصی این هنر در استان محسوب می‌شود ۴۶ اثر هنرجویان تا ۲۱ فروردین ماه ۱۴۰۳ همه روزه از ساعت ۱۶ تا ۲۰ آماده بازدید علاقه مندان است.

بانو فرنوش درخشانی مدرس کلاس‌های سیاه قلم حوزه هنری دانش آموخته مهندسی فناوری اطلاعات بیش از یک دهه است که به صورت تخصصی در زمینه طراحی و سیاه قلم از مبتدی تا حرفه‌ای در آموزشگاه‌های هنری و مدارس سنندج مشغول به آموزش هستند که حاصل آن تربیت صدها هنرجوی توانمند در این زمینه است.

برگزاری چندین نمایشگاه انفرادی و گروهی و حضور در برنامه‌های مختلف هنری بخشی از موفقیت‌های این بانوی هنرمند محسوب می‌شود.

کلاس‌های آموزشی این هنرمند همه روزه در محل حوزه هنری استان کردستان دایر است.

کد خبر 6096981

دیگر خبرها

  • خداوند برای انسان‌ها رستگاری می‌خواهد
  • پاسخ به شبهه قرآنی تحلیلگر اسرائیلی در توجیه غصب سرزمین فلسطین
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • خودنمایی «سیاه قلم‌های بانوان» کردستانی در گالری سوره سنندج
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • اجرای برنامه همخوانی قرآن در بنا‌های تاریخی قزوین
  • رقابت‌های قرآنی دانش‌آموزی استان مرکزی
  • دوره تربیت‌معلم سبک زندگی قرآنی در شیراز برپا شد
  • فضای قرآنی در جامعه رو به گسترش است
  • هاشمی تهرانی: امروزه در فضای حقیقی و مجازی حشر با علما از بین رفته/ هیئات مذهبی خیلی اوقات منبری ندارد/ بسیاری از بزرگان و مسئولین نظام دغدغه حجاب دارند/ اگر با جوانان حرف زده می‌شد اینجای کار نبودیم